Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Deník z Če-chanu Den 2 - Hlavně nemarodit!

Ráno mi volala ségra. Bydlí v jiném okrese, takže předpokládám, že se teď pěknou dobu neuvidíme. Je hodně depresivní a nevidí žádnou naději. Znám to velmi důvěrně, mám taky své chvilky. 

Někdy trvají i celé dny... Říkala, že kamarádky manžel tři dny zvracel a strašně ho bolelo břicho. Vydal se tedy se synem do nemocnice. Chtěli ho odbýt s tím, že se starají jen o covidové pacienty. A on nemá covida, tak má jít domů. Syn se nenechal odradit a vyhádal tátovi poskytnutí péče. Má zánět slinivky. Velmi závažné a velmi bolestivé onemocnění, na které i při řádné péči jeden z deseti lidí zemře. Nakonec ho tedy hospitalizovali. V noci se jeho stav zhoršil a byl převezen na JIP. Návštěvy jsou samozřejmě zakázané, a tak jen manželce napsal smsku, že tam určitě zemře. Že slyšel doktory, jak o něm mluví... Hm... 
 

Moc tomu nerozumím. To celá nemocnice pečuje jen o covidové pacienty? Opravdu všichni ze všech oddělení? I ortopedové, internisti, gynekologové? 
Když nás poprvé zavřeli vloni, zastavili neodkladnou péči v nemocnicích úplně. Doktoři tak neměli do čeho píchnout, protože vloni na jaře jsme tu žádné covidové pacienty prakticky neměli. Kamarádka, ředitelka jedné menší nemocnice říkala, že jí jeden lékař dokonce skončil na psychiatrii ze všeho toho stresu a nečinného čekání na konec světa.
Teď je situace jiná. Pacienty už máme. JIPy obsazené, lékaři a sestry na hranici sil. Ale přesto si říkám, že je jednodušší zachránit padesátníka, tátu, živitele, se zánětem slinivky...
Vloni v březnu nás to uzavření, které přišlo najednou, s mužem velmi vyděsilo. Stát prakticky přestal ze dne na den fungovat. Nevěděli jsme, co se bude dít a báli jsme se i o to, že dojdou potraviny. Vyklidili jsme špajz a nasyslili zásoby. Letos jídlo už nikdo neřeší. Supermarkety jedou celou dobu a jsou normálně zásobené. Ale na co se snažíme nemyslet, je co by s námi bylo, kdyby se nám něco stalo. Jsme naštěstí zdraví a jsme zvyklí o své zdraví pečovat, ale přesto, člověk nikdy neví. A ten všeobecný stres člověku také nepřidává. 
A tak si to mužík vloni vyzkoušel. Celí vyhladovělí po zážitcích a požitcích jsme si zajeli na burger do okénka k McDonaldovi (Přesně vim, co si o nás teď myslíte...). Mírovi po něm bylo zle, jeho stav se zhoršoval a v noci už jen ležel na gauči a naříkal bolestí. I mě vyděsil, nejsem zvyklá takhle svého muže vídat. Zavolala jsem mu sanitku, na převoz v autě už nevypadal. Fakt jsme nevěděli, jestli sanitky vůbec jezdí a jestli vám vůbec někdo poskytne péči...
Přišla sestra a od dveří se opatrně ptala, jestli máme covida, že by si musela vzít oblek. Řekli jsme, že ne, a tak šla dovnitř a Míru vyšetřila. Jasná žlučníková kolika. Podotýkám, že úplně první v Mírovo životě... S nasazenou rouškou ho odvezli do nemocnice. Už předtím jsem mu kapala 50 kapek Algifenu, ale nezabral. Nakonec se celá terapie skládala z toho, že v sanitce dostal dalších 50 kapek a v okamžiku, kdy dojel do nemocnice už mu bylo dobře. Udělali sono a zjistili 1 cm velký žlučový kámen a poslali ho domů s doporučením na operaci. 
Nejsme velcí fandové operací a nemocnic a v době covidové jsme ani nechtěli pobyt v nemocnici riskovat, a tak muž absolvoval jaterní očistu a kamene se zbavil přirozenou cestou. Od té doby naštěstí nemá potíže. 
P. S. Začíná se veřejně mluvit o tom, že covid se nám tu šíří díky průmyslu. Jsem ráda, protože už pět měsíců se omezuje všechno ostatní a výsledky žádné. Tak snad... jak by řekl náš děda... pragmatik

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Vojáčková | pátek 5.3.2021 10:19 | karma článku: 13,39 | přečteno: 468x
  • Další články autora

Veronika Vojáčková

Deník Antivakserky 3 - Jak vyrobit vlnu

Máme tu další šílenou vlnu. Dosluhující ministr zdravotnictví Vojtěch povídal, že máme co dělat s pandemií neočkovaných. Vrchnost kroutí hlavami a narůstající počty nemocných připisuje nezodpovědnosti a neposlušnosti

19.11.2021 v 10:28 | Karma: 25,85 | Přečteno: 740x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 71 - Tančíme s Márou (přídavek)

Sedíme na trávě, ve stínu pod stromy. Kousek od nás leží mrtvý holub. Kuba do něj zkouší píchat klackem, ale Bětka ho po chvíli okřikuje, ať má taky trochu úcty k mrtvému tvorovi. "To je jako kdybys dloubal do dědy."

11.5.2021 v 11:29 | Karma: 16,28 | Přečteno: 349x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 70 - Strach je král!

Konečně se udělalo teplo, vyrazili jsme na krásný nedělní výlet do přírody. Kamkoliv se teď, když je všechno ostatní zavřené a zakázané, vrtnete, potkáte davy lidí. Ale myslím, že nikomu nevadí. Najednou jsme rádi spolu.

10.5.2021 v 11:28 | Karma: 18,75 | Přečteno: 378x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 69 - Kosočtverec

Sedm žen, tenké i tlusté, mladé i těsně před důchodem, mámy i nemámy, každá odjinud, každá jiná a přesto nás tolik spojuje. Nikdy jsem si nemyslela, že si budu rozumět s holkama. A navíc tolika najednou.

9.5.2021 v 11:28 | Karma: 14,68 | Přečteno: 415x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 68 - Nemít zdraví? Vadí!

Mám dvě pošty, na který se fakt bojim chodit. Třeboňskou a Budějovickou. Jsou tam totiž děsně protivný báby. Posledně mi jedna odmítla poslat balíček s knihama, protože do něj dokázala strčit prst. To jako vážně?

8.5.2021 v 13:40 | Karma: 14,76 | Přečteno: 464x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Nebyly to trávicí potíže, ale zhoubný nádor. Jolaně pomohla jehlová biopsie

7. května 2024  20:24

Ještě loni touhle dobou se cítila zdravá. Zrovna prošla menopauzou, a tak když se jí začátkem léta...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno 

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Studenty protestující za Gazu měsíce trénovaly skupiny napojené na Hamás

7. května 2024

Premium Masivní demonstrace za konec bojů v palestinském Pásmu Gazy, jež se v posledních týdnech rozlily po...

Nového děkana po Ševčíkovi na VŠE nezvolili, jediný zájemce to očekával

7. května 2024  16:05,  aktualizováno  19:56

Akademický senát Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (NF VŠE) nového děkana v...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 392x
Rozhodla jsem se 1. března začít psát deník z lockdownu. Po vzoru čínské spisovatelky Fang Fang, která podávala report z desetimilionového Wu-chanu, který byl začátkem velkého průšvihu víc jak před rokem.

My, Češi, byli na jaře „best in covid“, od podzimu jsme tím velkým průšvihem pro změnu my. Konečně nejsme malí a bezvýznamní! Nemůžu podat objektivní, sociologickou sondu, protože jsme s rodinou prakticky už rok zavření doma. V chaloupce na jihu Čech, kam jsme se před 15 lety přestěhovali z Prahy.

Můžu jen napsat, jak tuto bezesporu významnou dějinnou etapu prožívám já.

Úžasnými ilustracemi můj deník provází naše 13 letá dcera Zůza.

Seznam rubrik