Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Deník z Če-chanu Den 12 - Raději nevědět...

Včera večer internetové servery informovaly o muži, který se zastřelil před ministerstvem zdravotnictví. Pomiňme, že různé konkurenční "noviny" o události informovaly naprosto stejně, stejnými slovy... 

Během dneška docela zásadní zpráva jednoduše zmizela z předních míst a musíte ji pořádně hledat. Zvláštní... My, co jsme četli Orwellovo 1984 se samozřejmě nedivíme... spíše nechápeme, jak to, že nezmizel i zastřelený pán. V románu ti, kteří nezapadali do obrazu světa podle Velkého bratra, opouštěli hmotný svět vaporizací - prostě se vypařili. A zprávy o jejich existenci se vymazaly, a to i zpětně. Máme co zlepšovat...

Před ministerstvem prý vzniká pietní místo, lidé tam nosí svíčky a muže považují za druhého Palacha. Na sociální síti se objevila informace, že svůj čin provedl jako akt zoufalství, protože mu v pondělí zemřela žena. Lékaři jí údajně odmítli podat nadějně vypadající lék Ivermektin a ona prohrála svůj boj s nemocí, jejíž jméno už nechci ani psát. Co je na tom všem pravdy, se určitě během pár dní dozvíme a jestli se před ministerstvem na Palackého náměstí včera psaly dějiny, se časem taky ukáže...

Každopádně, možná jsem si dneska sáhla trochu do informačního pole tohoto pána nebo co, protože jsem se cítila fakt strašně. Říkala jsem si, že nemít děti... A tak jsem gůglila na téma sebevražda. V širší rodině máme policajta. Povídal, že jich je teď fakt hodně, jejich počet vzrostl. Občas o dobrovolném odchodu ze světa píší i média, ale předpokládám, že i na toto choulostivé téma je vyhlášené jakési informační embargo. To by se pak chtěl sebevraždit každý, kdyby se o tom pořád psalo, ne? Dobrou náladu udržíme nejlépe tím, že budeme dělat jakoby nic. 

Jenže... hodně se teď hovoří o tzv. nadúmrtích - v minulém roce zemřelo o přibližně 20 tisíc lidí víc než je průměr. Oukej. Kolik z toho jsou dobrovolné odchody způsobené zoufalstvím, osamělostí, ztrátou vyhlídek, jakékoliv perspektivy a naděje u mnoha lidí, se ale nedozvíme. Poslední čísla jsou k dispozici za rok 2018. Dobrá. Jak je to jinde? Ze světa máme obecně od určité doby strašně málo zpráv, ale narazila jsem alespoň na článek z listopadu loňského roku, který informuje o tom, že Japonsko zasáhla vlna sebevražd. Cituji: "Za říjen spáchalo sebevraždu více Japonců, než kolik jich zemřelo kvůli onemocnění koronavirem za celý rok 2020. Trend podle expertů souvisí s ekonomickými dopady epidemie nemoci covid-19, a to především na ženy." A to tam ani neměli lockdown a dopady nemoci jsou tam minimální. A čakra! 
Jestli vás téma zaujalo, mám tady pár zajímavých faktů. V roce 2018 dobrovolně zemřelo přes 1300 lidí, což je průměr. Rok 2019 byl výjimečný v mnoha ohledech, třeba nám se fakt dost dařilo. A platilo to asi i obecně, protože sebevražd bylo nejméně od války. Zastřelení, které zvolil zoufalý hrdina, je druhým nejčastějším způsobem, jak vlastní rukou opouští lidé svět (se divim, kde u nás sakra berou zbraně???), no a na prvním místě pro mě ještě překvapivěji, je smrt oběšením. Prášky jsou až na třetím místě (protože když si zobnete, strašně často vás najdou a zachrání) a častěji vlastní rukou ze světa odcházejí muži. Nejvíce sebevražd není na Vánoce, ale 1. ledna. 
Onehdá jsme šplhali na rozhlednu Jarník nad Pískem. Je na vysokém kopci a tvoří jí trubková konstrukce, celá průhledná... Vylézt se na ní dá, ale fakt nesmíte mít závratě. Pod rozhlednou je pomníček. Říkám si, co prožívá dívka, která absolvuje celou tu cestu lesem do kopce, vystoupá 182 schodů a skočí... Co prožívá člověk, který jede tramvají na Palackého náměstí, v kapse třímá zbraň a ví, že za pár okamžiků bude ležet v kaluži krve někde na špinavém chodníku? Raději nevědět...
P. S. Jestli půjdete kolem Palačáku, dejte mu tam za mě kytičku nebo svíčku, jo? Však vy víte, jiný okres...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Vojáčková | neděle 14.3.2021 0:30 | karma článku: 18,79 | přečteno: 520x
  • Další články autora

Veronika Vojáčková

Deník Antivakserky 3 - Jak vyrobit vlnu

Máme tu další šílenou vlnu. Dosluhující ministr zdravotnictví Vojtěch povídal, že máme co dělat s pandemií neočkovaných. Vrchnost kroutí hlavami a narůstající počty nemocných připisuje nezodpovědnosti a neposlušnosti

19.11.2021 v 10:28 | Karma: 25,85 | Přečteno: 740x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 71 - Tančíme s Márou (přídavek)

Sedíme na trávě, ve stínu pod stromy. Kousek od nás leží mrtvý holub. Kuba do něj zkouší píchat klackem, ale Bětka ho po chvíli okřikuje, ať má taky trochu úcty k mrtvému tvorovi. "To je jako kdybys dloubal do dědy."

11.5.2021 v 11:29 | Karma: 16,28 | Přečteno: 349x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 70 - Strach je král!

Konečně se udělalo teplo, vyrazili jsme na krásný nedělní výlet do přírody. Kamkoliv se teď, když je všechno ostatní zavřené a zakázané, vrtnete, potkáte davy lidí. Ale myslím, že nikomu nevadí. Najednou jsme rádi spolu.

10.5.2021 v 11:28 | Karma: 18,75 | Přečteno: 378x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 69 - Kosočtverec

Sedm žen, tenké i tlusté, mladé i těsně před důchodem, mámy i nemámy, každá odjinud, každá jiná a přesto nás tolik spojuje. Nikdy jsem si nemyslela, že si budu rozumět s holkama. A navíc tolika najednou.

9.5.2021 v 11:28 | Karma: 14,68 | Přečteno: 415x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 68 - Nemít zdraví? Vadí!

Mám dvě pošty, na který se fakt bojim chodit. Třeboňskou a Budějovickou. Jsou tam totiž děsně protivný báby. Posledně mi jedna odmítla poslat balíček s knihama, protože do něj dokázala strčit prst. To jako vážně?

8.5.2021 v 13:40 | Karma: 14,76 | Přečteno: 464x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Fiala odletěl do Itálie. S Meloniovou a Mattarellou řeší migraci i Ukrajinu

13. května 2024  8:49,  aktualizováno  15:57

Premiér Petr Fiala zamířil v pondělí odpoledne do Říma, kde jedná s tamní premiérkou Giorgiou...

Trump má nad Bidenem náskok ve většině klíčových států, uvádějí průzkumy

13. května 2024  15:53

V pěti ze šesti států USA, které podle analytiků sehrají rozhodující roli v listopadových...

Sbormistr má za zneužití nezletilé podmínku, na univerzitě teď dostal stopku

13. května 2024  11:52,  aktualizováno  15:35

Na dva roky a deset měsíců podmínečně byl pravomocně odsouzen vedoucí pěveckého sboru Iuventus,...

Rusové k nám prostě vešli, vztekají se ukrajinští vojáci v Charkovské oblasti

13. května 2024  15:33

Rusové prostě vešli na naše území, bez jakýchkoliv minových polí. Tak někteří Ukrajinci líčí...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 392x
Rozhodla jsem se 1. března začít psát deník z lockdownu. Po vzoru čínské spisovatelky Fang Fang, která podávala report z desetimilionového Wu-chanu, který byl začátkem velkého průšvihu víc jak před rokem.

My, Češi, byli na jaře „best in covid“, od podzimu jsme tím velkým průšvihem pro změnu my. Konečně nejsme malí a bezvýznamní! Nemůžu podat objektivní, sociologickou sondu, protože jsme s rodinou prakticky už rok zavření doma. V chaloupce na jihu Čech, kam jsme se před 15 lety přestěhovali z Prahy.

Můžu jen napsat, jak tuto bezesporu významnou dějinnou etapu prožívám já.

Úžasnými ilustracemi můj deník provází naše 13 letá dcera Zůza.

Seznam rubrik