Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Deník z Če-chanu Den 19 - Vysavačem proti covidu

Zestárla jsem za den o 10 let. Máme nové zrcadlo. V představách vypadám tedy o dost lépe... Ale co už! Mělo mě napadnout... To jsem celá já, nedomýšlím následky a pak se divím. Před pár lety jsme přesně stejně naivně koupili váhu.

Pár dní před tím, než se u nás ta mrcha objevila, jsem si zrovna říkala, jak jsem taková akorát, docela pěkně hubená. No a pak jsem na ní stoupla. Nemohla jsem uvěřit vlastním očím! Ukazovala o 15 kilo víc než před dětmi. Nalezly na mě, aniž jsem si všimla. Tomu říkám zrada! Zrcadlo a váha jsou jednoznačně ďáblovy vynálezy. Půjčím si slova klasika: "A komu tím prospějete?".
 

Četla jsem, že prudce narostl počet plastických operací. Proč jako, když lidi sedí doma v teplákách, že... Že by za všechno mohla ta zatracená zrcadla??? Ne, vysvětlení je komplikovanější a přesto tak jasné. Oni sice sedí doma, ale kvůli práci používají všechny ty moderní komunikační prostředky, vjůvry, mesendžry, skajpy a podobně. No a tam chudáci čučí celou dobu sami na sebe. Pak chápu, že slabší jedinec podlehne mámení a zatouží zase chvíli koukat na ksicht někoho jiného.

Dneska jsme se s Kubou trochu dohadovali. Nevěřil, že existují bazény, které jsou vevnitř. Kde se koupe i v zimě. Říkal, že v bazénu v zimě člověk musí zmrznout. Asi zapomněl... Do bazénu jsme chodili docela často... Holt sedmina jeho života je delší čas než moje čtyřicetina... a je na chlapci už znát.

Krásný oslí můstek, o té paměti... Vzpomíná si ještě někdo, jak dlouho měla uzávěra podle původního plánu trvat? Tři týdny.  V mém deníku mělo být přesně 21 zápisů. Ale jelikož lockdown nepomáhá, bude prodloužen. Abychom neremcali, že sliby chyby, tak už pro jistotu nikdo neříká, na jak dlouho. Mluví se o uvolnění někdy po Velikonocích. Ovšem, aby nám to lépe ubíhalo, vláda nám nově velkoryse dovolí cestovat po okrese. To jsme jako doteď nemohli? Nebo mohli? Člověk se v tom už ztrácí... Mno.

Co ale z různých stran pozoruji, je jednoznačně to, že pan psychiatr Höschl měl fakt pravdu, už si zvykáme. Na jednu stranu si zvykáme, že jsme pořád doma a nic nemůžeme, až autisticky se držíme svých rutinních činností a jsme v nich nějakým podivně zvráceným způsobem spokojení. (To jsem si dneska krásně vyluxovala...). Nedávno jsme se se sestrou chechtaly, že až budeme umírat a poběží nám před očima film našeho života, uvidíme dřez a v něm kopec nádobí. A na stranu druhou si zvykáme, že člověk nemůže pořád mluvit pravdu a když chce jet někam, kam je to zakázané, musí pro to holt taky trošku něco udělat. Vystavit si nějaké to potvrzeníčko... třeba...
Jedna známá říkala, že nikdy nevídala svou matku tak často jako teď. Jezdí o ní pečovat do Prahy, venčí jí po Karlově mostě... Škoda že nemám nějakého toho seniora v jiném okrese...

---
Kamarádka, v dnešní době nepotřebná učitelka mateřské školy, chodí na benzínku kecat s úžasnou paní. Je upovídaná a tak si povídá i s policajtama. Prý si stěžují, jsou nešťastní... podle jejich slov přibývá domácího násilí, a to hlavně na dětech, a oni místo aby řešili vážné problémy těch, co je skutečně potřebují, jezdí vyšetřovat blbosti jako udání, že soused je na balkóně bez roušky a (považte!) kouří. Když tedy zrovna nestojí někde na mrazu a neloví okresní uprchlíky. A tak paní z benzínky pro příslušníky peče buchty, aby je potěšila, aby jim ulehčila jejich úděl. Kamarádka prý taky bude péct. Připadá mi to jako skvělý nápad, taky bych chtěla být prospěšná a pomáhat druhým. Ale nějak by mi bylo blbé vozit policajtům buchty. Ještě to pochopí jako úplatek a zabásnou mě i s blbejma buchtama.
To si radši krásně vyluxuju. 
P. S. Mám velký plán, hecnout se a vydat se zítra na túru lesem na silnici a pak zpátky. Ano, i u nás ve vsi se dějí velké věci! Držte mi palce. A jestli se mi navíc podaří překecat i děti, budu hodně dobrá...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Veronika Vojáčková | sobota 20.3.2021 20:40 | karma článku: 12,53 | přečteno: 327x
  • Další články autora

Veronika Vojáčková

Deník Antivakserky 3 - Jak vyrobit vlnu

Máme tu další šílenou vlnu. Dosluhující ministr zdravotnictví Vojtěch povídal, že máme co dělat s pandemií neočkovaných. Vrchnost kroutí hlavami a narůstající počty nemocných připisuje nezodpovědnosti a neposlušnosti

19.11.2021 v 10:28 | Karma: 25,85 | Přečteno: 740x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 71 - Tančíme s Márou (přídavek)

Sedíme na trávě, ve stínu pod stromy. Kousek od nás leží mrtvý holub. Kuba do něj zkouší píchat klackem, ale Bětka ho po chvíli okřikuje, ať má taky trochu úcty k mrtvému tvorovi. "To je jako kdybys dloubal do dědy."

11.5.2021 v 11:29 | Karma: 16,28 | Přečteno: 349x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 70 - Strach je král!

Konečně se udělalo teplo, vyrazili jsme na krásný nedělní výlet do přírody. Kamkoliv se teď, když je všechno ostatní zavřené a zakázané, vrtnete, potkáte davy lidí. Ale myslím, že nikomu nevadí. Najednou jsme rádi spolu.

10.5.2021 v 11:28 | Karma: 18,75 | Přečteno: 378x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 69 - Kosočtverec

Sedm žen, tenké i tlusté, mladé i těsně před důchodem, mámy i nemámy, každá odjinud, každá jiná a přesto nás tolik spojuje. Nikdy jsem si nemyslela, že si budu rozumět s holkama. A navíc tolika najednou.

9.5.2021 v 11:28 | Karma: 14,68 | Přečteno: 415x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 68 - Nemít zdraví? Vadí!

Mám dvě pošty, na který se fakt bojim chodit. Třeboňskou a Budějovickou. Jsou tam totiž děsně protivný báby. Posledně mi jedna odmítla poslat balíček s knihama, protože do něj dokázala strčit prst. To jako vážně?

8.5.2021 v 13:40 | Karma: 14,76 | Přečteno: 464x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 392x
Rozhodla jsem se 1. března začít psát deník z lockdownu. Po vzoru čínské spisovatelky Fang Fang, která podávala report z desetimilionového Wu-chanu, který byl začátkem velkého průšvihu víc jak před rokem.

My, Češi, byli na jaře „best in covid“, od podzimu jsme tím velkým průšvihem pro změnu my. Konečně nejsme malí a bezvýznamní! Nemůžu podat objektivní, sociologickou sondu, protože jsme s rodinou prakticky už rok zavření doma. V chaloupce na jihu Čech, kam jsme se před 15 lety přestěhovali z Prahy.

Můžu jen napsat, jak tuto bezesporu významnou dějinnou etapu prožívám já.

Úžasnými ilustracemi můj deník provází naše 13 letá dcera Zůza.

Seznam rubrik