Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Deník z Če-chanu Den 20 - U nás by žít nemohli

Na velkou túru po katastru obce jsme se vydali a dokonce i s dětmi (= jsem dobrá máma). Ovšem do poslední chvíle to nevypadalo, protože jsem prakticky prospala odpoledne (= jsem špatná máma). Došli jsme ještě před setměním. 

A máme plán - necháme se zavézt do vedlejší vsi a budeme sbírat odpadky ve škarpách. Přispějeme svým drobným dílem k záchraně planety. Jestli se ovšem vykopeme a nedáme jako vždy přednost lenošení na gauči, no...

Na zpáteční cestě jsem potkala pana souseda, zapovídali jsme se. Teď aktuálně řešíme téma větší než covid. Bojíme se Pasquala! Divokého prasete, které někdy před rokem adoptoval. Vypiplal si ho od mimina a má ho místo psa. Oproti psovi má pašík tu nevýhodu, že je výrazně větší, o hodně hůř poslouchá a o hodně líp běhá. Přesněji řečeno, lítá jak splašenej. Navíc má prý rád ženský, šmejdí jim mezi nohama. Roztomilé, že? Naše děti se teď kvůli němu bojí chodit za barák, protože nedávno prasátko honilo kamarádku na koloběžce a pan soused teď rád dává k dobru legrační historku o tom, jak uháněla a děsně nahlas řvala. Já tenhle humor nějak ne a ne pochopit. Takže potkat divoký prase = nechceš. 

Vyzvídala jsem, jestli ví o někom, kdo by ve vsi na virus zemřel. Náš pan soused je sázka na jistotu, nejspolehlivější černá kronika široko daleko. Co se kde špatného šustne, hned to ví a hned vám to rád poví. Nic si nenechá pro sebe. Nikoho, kdo by měl komplikovaný průběh covidu nebo dokonce zemřel, nezná. Prý jen jeden asi 80 letý pán skončil v nemocnici s velmi vážnou reakcí na očkování. Zanadávali jsme, jak to všechno zkrachuje a kam ten svět spěje (to už je kolorit) a pak se zmínil, že jeho zeť otočil u Zborova auto na střechu. A je to tady! Chápete, jak je tohle pravděpodobný? 
Ten pán v autě, které se kousek před námi vjelo do škarpy, byl jeho dcery manžel. A tak jsme se dozvěděli konec příběhu. Byl v autě opravdu sám a zdravotně je v pořádku, za odtah zaplatil 3500 Kč a vrak šel rovnou do šrotu. Ptám se ho, kolik mu zaplatí majitelé vlčáka, kterému se vyhýbal. Odpověděl, že ty lidi se nenašli, takže nic. A my je tam viděli, určitě šli směrem k místu nehody. Takže oni zavolali psa a zmizeli, aniž by zjistili, jestli se jejich zaviněním náhodou nestalo něco vážného, nabídli svou pomoc nebo zaplatili odškodné... Chápu je, ale na druhou stranu vlastně ne. 

Přiznám se, že v době svých řidičských začátků jsem také párkrát ťukla do stojícího auta a odjela. Takže se dokážu vžít do toho strachu a nechuti něco řešit a nést následky... Ale tohle mi připadá nějak za čarou. Sestra mi vyprávěla příběh kamarádky, která se nabourala s dvěma malými dětmi do stromu. Zastavil pán a zeptal se jí, jestli potřebuje pomoct. Ona, jak byla v šoku, odpověděla, že ne. Tak pán odjel. Je to prý deset let zpátky a pořád z toho má trauma, protože nikdo jiný už nezastavil a pomoc si nakonec musela zavolat sama. 
A další, naprosto neuvěřitelný příběh, zažila moje ségra. Na hlavním tahu do Jindřichova Hradce viděla z auta malinkou holčičku, asi dvouletou... Auta kolem ní projížděla, vyhýbala se jí. Nikdo nezastavil. Sestra ano, vzala malou do náruče a šla do přilehlých zahrádek hledat, odkud dítě odešlo. Rodiče opravdu našla, stačila chvilka nepozornosti...

Říkám si, co to v nás je, kam se pořád tak ženeme? Děti včera koukaly na dokument o přírodě v Indii. Mluvili tam o migraci slonů a o tom, jak už jsou místní zvyklí a zastaví provoz klidně na hodiny, pokud sloni potřebují projít. Mají díky svému náboženství absolutní úctu ke všem živým tvorům. A mají čas.
U nás by sloni žít nemohli, tím jsem si naprosto jistá.

Autor: Veronika Vojáčková | pondělí 22.3.2021 10:00 | karma článku: 16,24 | přečteno: 456x
  • Další články autora

Veronika Vojáčková

Deník Antivakserky 3 - Jak vyrobit vlnu

Máme tu další šílenou vlnu. Dosluhující ministr zdravotnictví Vojtěch povídal, že máme co dělat s pandemií neočkovaných. Vrchnost kroutí hlavami a narůstající počty nemocných připisuje nezodpovědnosti a neposlušnosti

19.11.2021 v 10:28 | Karma: 25,85 | Přečteno: 740x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 71 - Tančíme s Márou (přídavek)

Sedíme na trávě, ve stínu pod stromy. Kousek od nás leží mrtvý holub. Kuba do něj zkouší píchat klackem, ale Bětka ho po chvíli okřikuje, ať má taky trochu úcty k mrtvému tvorovi. "To je jako kdybys dloubal do dědy."

11.5.2021 v 11:29 | Karma: 16,28 | Přečteno: 349x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 70 - Strach je král!

Konečně se udělalo teplo, vyrazili jsme na krásný nedělní výlet do přírody. Kamkoliv se teď, když je všechno ostatní zavřené a zakázané, vrtnete, potkáte davy lidí. Ale myslím, že nikomu nevadí. Najednou jsme rádi spolu.

10.5.2021 v 11:28 | Karma: 18,75 | Přečteno: 378x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 69 - Kosočtverec

Sedm žen, tenké i tlusté, mladé i těsně před důchodem, mámy i nemámy, každá odjinud, každá jiná a přesto nás tolik spojuje. Nikdy jsem si nemyslela, že si budu rozumět s holkama. A navíc tolika najednou.

9.5.2021 v 11:28 | Karma: 14,68 | Přečteno: 415x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 68 - Nemít zdraví? Vadí!

Mám dvě pošty, na který se fakt bojim chodit. Třeboňskou a Budějovickou. Jsou tam totiž děsně protivný báby. Posledně mi jedna odmítla poslat balíček s knihama, protože do něj dokázala strčit prst. To jako vážně?

8.5.2021 v 13:40 | Karma: 14,76 | Přečteno: 464x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Vedení TOP 09 bude rozhodovat o novém ministrovi, může to být Tuleja

30. dubna 2024  5:05

Vedení TOP 09 bude v úterý od rána rozhodovat o kandidátovi na post ministra pro vědu, výzkum a...

PŘEHLEDNĚ: Podívejte se, jaké změny v důchodech české občany čekají

30. dubna 2024

Exkluzivně Zvyšování důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, snižování výpočtu nových důchodů,...

„Pučista si ji nezaslouží.“ Bidenův tým vymýšlí, jak zrušit debatu s Trumpem

30. dubna 2024

Premium Koho by před časem napadlo, že když prezident USA připustí, že se snad i zúčastní debaty se...

Bude mít kdo jezdit pro pacienty? Chybí stovky záchranářů, mladé práce neláká

30. dubna 2024

Premium Posádky sanitek stárnou, průměrný věk zdravotnických záchranářů se pohybuje nad 50 lety....

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 392x
Rozhodla jsem se 1. března začít psát deník z lockdownu. Po vzoru čínské spisovatelky Fang Fang, která podávala report z desetimilionového Wu-chanu, který byl začátkem velkého průšvihu víc jak před rokem.

My, Češi, byli na jaře „best in covid“, od podzimu jsme tím velkým průšvihem pro změnu my. Konečně nejsme malí a bezvýznamní! Nemůžu podat objektivní, sociologickou sondu, protože jsme s rodinou prakticky už rok zavření doma. V chaloupce na jihu Čech, kam jsme se před 15 lety přestěhovali z Prahy.

Můžu jen napsat, jak tuto bezesporu významnou dějinnou etapu prožívám já.

Úžasnými ilustracemi můj deník provází naše 13 letá dcera Zůza.

Seznam rubrik