Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Deník z Če-chanu Den 24 - Hráli jsme kličkovanou...

Připadali jsme si jako za starých dobrých normálních časů, alespoň na maličkou chvíli… Vysvitlo sluníčko, my se svátečně oblékli a celá rodinka jsme vyrazili do Budějic. Bylo to velmi slavnostní odpoledne. 

Nejprve jsme se prošli po centru, děti si koupily párek v rohlíku a zmrzlinu do kornoutku a pak jsme dokonce šopovali v nákupáku!
 

Ve městě jsme se pustili né úplně dobrovolně do nové akční hry „Vyhni se policejní hlídce“. Potkali jsme tři, ale pokaždé jsme je statečně vykličkovali. Vážně nechápu, proč když už je člověk na vzduchu, měl by dýchat přes náhubek. V nákupním centru jsme si respirátory poslušně vzali, jenže po chvíli se nám v nich bohužel udělalo né úplně volno a tak jsme se rádi běželi nadýchat čerstvého vzduchu ven. Únavu a pocit přiblblosti jsem pak musela doma zaspat.
Obdivuju chudáky, co v respíku tráví celý den. Nemusím snad být lékařka, aby mi došlo, že ve vlhkém teplém prostředí plném vlastního vydýchaného vzduchu si musí zmutovaný číňan přímo rochnit! Ovšem co bych nevydržela pro ochranu života babičky, kterou nemám... o mě přeci nejde, na mém zdraví a zdraví mých dětí nezáleží... Jen sobec si stěžuje, že je mu na omdlení, když všem ostatním se přeci dýchá znamenitě... A vůbec, co lezu do nákupáku, mám sedět doma!
Dopoledne jsem měla své myšlenkové víry. Fakt mi to pálilo! (Než jsem se tedy na příkaz vlády přiotrávila). Myslím že to byl ekonom Sedláček, ten je neustále snad jako jediný plný optimismu, kdo vykládal, že z rekordního zadlužení, ze kterého se logicky nám zodpovědným a přemýšlivým lidem otevírá kudla v kapse, nemusíme mít až tak velký strach. Říkal, že vše může dopadnout i dobře. Nikdo z nás totiž neví, jak se bude vyvíjet bohatství a dá se předpokládat, že digitalizace, robotizace a další moderní trendy a technologie umožní obrovský skok. Původně jsem podobné řeči brala jako hnusný alibismus. Vyžíráme dětem budoucnost a ještě jsme s tím náramně spokojení… Místo abychom jim zanechali rozkvetlou voňavou zahrádku, zdědí spáleniště posypané solí…
Ale, když se zamyslím, Mírovo rodiče si v jeho dětství vzali nepředstavitelně obrovskou půjčku na dům - 100 tisíc Kčs. Svůj dluh spláceli celý zbytek života. Kdyby dnes měl někdo zatáhnout stejnou částku, nebude to problém (nebo zdaleka ne takový). Musíme připustit, že i tato varianta je možná, že naše děti budou schopné generovat pro nás nepředstavitelné bohatství a že naše rozházené bilióny zamáznou jak nic. Druhá možnost je samozřejmě taky ve hře, že…
Na druhou stranu, jestli ty peníze teď zachraňují lidi před strádáním a třeba i hladověním, jsou dobře vynaložené. Všemi těmi dnešními příspěvky vlastně podporujeme budoucnost, protože bez nás, rodičů, žádná budoucnost ani nebude. Tolik pozitivní ekonomicko-sociologické okénko…
Ještě mě napadá zmínit něco pozitivně medicínského. Kamarádka má covida. Ztratila čich a chuť. Zdá se to jako velká nevýhoda, ale! Pro ženu, která pečuje celodenně o tlupu hladových dětí, může být ztráta schopnosti dochutit jídlo i velkým požehnáním. Po posledním incidentu s nechutně přesoleným holandským řízkem má totiž doma oficiálně zakázané vaření. Chudinka teď musí využívat donáškové služby. 
Takže covidu zdar! Vlastně zmar! Pardon...

Autor: Veronika Vojáčková | pátek 26.3.2021 8:15 | karma článku: 11,11 | přečteno: 260x
  • Další články autora

Veronika Vojáčková

Deník Antivakserky 3 - Jak vyrobit vlnu

Máme tu další šílenou vlnu. Dosluhující ministr zdravotnictví Vojtěch povídal, že máme co dělat s pandemií neočkovaných. Vrchnost kroutí hlavami a narůstající počty nemocných připisuje nezodpovědnosti a neposlušnosti

19.11.2021 v 10:28 | Karma: 25,85 | Přečteno: 740x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 71 - Tančíme s Márou (přídavek)

Sedíme na trávě, ve stínu pod stromy. Kousek od nás leží mrtvý holub. Kuba do něj zkouší píchat klackem, ale Bětka ho po chvíli okřikuje, ať má taky trochu úcty k mrtvému tvorovi. "To je jako kdybys dloubal do dědy."

11.5.2021 v 11:29 | Karma: 16,28 | Přečteno: 349x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 70 - Strach je král!

Konečně se udělalo teplo, vyrazili jsme na krásný nedělní výlet do přírody. Kamkoliv se teď, když je všechno ostatní zavřené a zakázané, vrtnete, potkáte davy lidí. Ale myslím, že nikomu nevadí. Najednou jsme rádi spolu.

10.5.2021 v 11:28 | Karma: 18,75 | Přečteno: 378x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 69 - Kosočtverec

Sedm žen, tenké i tlusté, mladé i těsně před důchodem, mámy i nemámy, každá odjinud, každá jiná a přesto nás tolik spojuje. Nikdy jsem si nemyslela, že si budu rozumět s holkama. A navíc tolika najednou.

9.5.2021 v 11:28 | Karma: 14,68 | Přečteno: 415x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 68 - Nemít zdraví? Vadí!

Mám dvě pošty, na který se fakt bojim chodit. Třeboňskou a Budějovickou. Jsou tam totiž děsně protivný báby. Posledně mi jedna odmítla poslat balíček s knihama, protože do něj dokázala strčit prst. To jako vážně?

8.5.2021 v 13:40 | Karma: 14,76 | Přečteno: 464x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 392x
Rozhodla jsem se 1. března začít psát deník z lockdownu. Po vzoru čínské spisovatelky Fang Fang, která podávala report z desetimilionového Wu-chanu, který byl začátkem velkého průšvihu víc jak před rokem.

My, Češi, byli na jaře „best in covid“, od podzimu jsme tím velkým průšvihem pro změnu my. Konečně nejsme malí a bezvýznamní! Nemůžu podat objektivní, sociologickou sondu, protože jsme s rodinou prakticky už rok zavření doma. V chaloupce na jihu Čech, kam jsme se před 15 lety přestěhovali z Prahy.

Můžu jen napsat, jak tuto bezesporu významnou dějinnou etapu prožívám já.

Úžasnými ilustracemi můj deník provází naše 13 letá dcera Zůza.

Seznam rubrik