Deník z Če-chanu Den 41 - Svoboda spí

11. 04. 2021 13:45:57
Strávili jsme parádní den vozením kompostu a ořezáváním keřů a stromků. Vzniklo několik hromad. Udělali jsme oheň, jsme unavení a sedření. Pan ředitel psal, že s testováním v této podobě nesouhlasí, ale že s tím nemůže nic dělat.

Bětka u ohně povídala, že má děsný stres, že bude pozitivní a nebude moct být ve škole. Říkám si, jak se budou dívat ostatní děti na to, když některé neprojde sítem a bude odesláno domů? Přeci jen by bylo lepší, kdyby školy rozdaly testy rodičům a ti si je sami provedli doma. Jenže tady se lidem nevěří. Přistupuje se k nám jako k malým dětem. Jsme podezírání a osočováni, že nedodržujeme opatření, až je nakonec opravdu nedodržujeme. Protože se vlastně dodržovat nedají. Stará dobrá autoritativní výchova.

Přemýšlím o svobodě. Definice podle wikipedie:
Svoboda je možnost, případně také schopnost volit, rozhodovat a jednat „podle své vůle,“ ať je jakákoli a nést za to přiměřenou odpovědnost.

V současné době žijeme tedy v maximální nesvobodě. Musíme toho hodně strpět, nic moc nemůžeme rozhodnout, jsme vládami chráněni i proti naší vůli. Dokonce si musíme nechat provádět lékařské zákroky a někteří se budou muset nechat i naočkovat. Musíme dodržovat nařízení (i ta pro nás nesmyslná, nebo škodlivá), nesmíme podnikat, nesmíme se volně pohybovat, scházet, volně dýchat na veřejnosti.

Nejvíc je mi líto lidí, kteří jsou donuceni dělat něco, s čím nesouhlasí, a navíc to musí ještě po druhých vyžadovat, být vykonavateli. Dřív jsem si myslela, že my, kteří jsme si užili 40 let totální nesvobody a přetvářky, jsme na téma svobody obzvláště citliví, že pro nás je na žebříčku hodnot opravdu hodně vysoko. Na druhou stranu máme bohužel v genech tak nějak zakódovanou poslušnost, strach z následků, touhu nevyčnívat, neupozorňovat na sebe. Když už si něco myslím, raději mlčet.

Věřila jsem, že dnešní generace dětí, tolik zvyklých na pohodlí, na luxus, na svobodu rozhodovat o sobě a svém těle, by si žádnou nesvobodu líbit nedala. A vidíte, dala. A co děláme my, jako rodiče? Můžeme prskat, můžeme nadávat, ale k ničemu nám to není.

Na fejsbuku jsem četla komentář jedné paní ředitelky, která nesouhlasí se současnou situací ve školách a proto dala výpověď. Kdo jí asi nahradí, že? Někdo loajálnější, někdo, kdo nebude mít s vyžadováním dodržování jakýchkoliv nařízení problém. Morální dilema jako vyšité. Mám být vykonavatelem něčeho, s čím nesouhlasím, ale alespoň pomyslně ředit bahno tím, že budu celou tu nepříjemnost pro ostatní zlidšťovat? Nebo je lepší odejít? Kdyby se učitelé a ředitelé spojili a jasně by řekli, že nehodlají hrát rouškovací a testovací divadlo s nejméně kvalitními testy na trhu, změnilo by se něco?

Nejzajímavější moment pro mě je, že pan ředitel nám psal (parafrázuji), že s testováním takto nesouhlasí, ale musí ho dělat a jestli s ním nesouhlasíme my, máme nechat děti doma, nemáme dělat škole potíže. Už tak toho mají dost... Myslím, že právě na tomto principu byl založen úspěch minulého režimu. Stačí si pustit záznam Havlovy divadelní hry Audience, kde našeho prvního porevolučního prezidenta sládek přemlouvá ke spolupráci, aby za něj psal sám na sebe hlášení státní bezpečnosti. Že pro něj (jako toho donuceného chudáka bonzáka) je to velký problém a jemu (disidentovi zvyklému na neustálé šmírování režimem) by to nic neudělalo, jednou za týden sepsat, kde a s kým byl a o čem se bavil. Mohl by z toho navíc mít velké výhody...

Myslím, že to byla jedna z hlavních taktik dozorců. Nedělám to rád, tak nedělejte problémy...

Covidu zmar!

Autor: Veronika Vojáčková | neděle 11.4.2021 13:45 | karma článku: 10.46 | přečteno: 260x

Další články blogera

Veronika Vojáčková

Deník Antivakserky 3 - Jak vyrobit vlnu

Máme tu další šílenou vlnu. Dosluhující ministr zdravotnictví Vojtěch povídal, že máme co dělat s pandemií neočkovaných. Vrchnost kroutí hlavami a narůstající počty nemocných připisuje nezodpovědnosti a neposlušnosti

19.11.2021 v 10:28 | Karma článku: 25.85 | Přečteno: 740 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 14 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.05 | Přečteno: 103 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.20 | Přečteno: 323 | Diskuse

Jan Ziegler

Profesorova dcera spáchala sebevraždu, táta neměl na věno

Dá se říci, že univerzitní profesor Jaromír Čelakovský patřil ke společenské elitě Rakouska-Uherska, přesto však jeho rodina měla finanční problémy. Všechny své tři dospělé dcery provdat nedokázal.

27.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 18.07 | Přečteno: 464 | Diskuse
Počet článků 72 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 392

Rozhodla jsem se 1. března začít psát deník z lockdownu. Po vzoru čínské spisovatelky Fang Fang, která podávala report z desetimilionového Wu-chanu, který byl začátkem velkého průšvihu víc jak před rokem.

My, Češi, byli na jaře „best in covid“, od podzimu jsme tím velkým průšvihem pro změnu my. Konečně nejsme malí a bezvýznamní! Nemůžu podat objektivní, sociologickou sondu, protože jsme s rodinou prakticky už rok zavření doma. V chaloupce na jihu Čech, kam jsme se před 15 lety přestěhovali z Prahy.

Můžu jen napsat, jak tuto bezesporu významnou dějinnou etapu prožívám já.

Úžasnými ilustracemi můj deník provází naše 13 letá dcera Zůza.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...