Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Deník z Če-chanu Den 45 - Takhle to být nemělo

Bětku zítra čeká druhé školní testování. Už se vůbec nebojí, bere ho jako samozřejmost. Člověk je fakt tvor přizpůsobivý. Teď má jiné starosti. Všichni ve škole mají malinké gumové potraviny s přísavkami v minilednici. A ona ne!

Poslouchali jsme rozhovor s jedním hodně moudrým psychiatrem. Povídal, že cesta k psychickému - nebo správněji psychiatrickému? - zdraví, je přijetí života takového, jaký je a ne touha po životě, jaký bychom chtěli mít. Představuju si to tak, že někde uvnitř nás bydlí prťavej poďobanej remcal v brýlích, kterej porovnává náš život s vymyšlenou ideální představou o něm. A logicky je pořád nakrknutej, protože: "Takhle to být nemělo, to mělo jít hladce!"

Také radil, že si máme zvyknout na nejistotu. Posledních pár let se nám (jako lidem obecně) tak nějak zdálo, že máme všechno pod kontrolou. Poroučeli jsme větru, dešti. Postupně jsme ze svých životů vytěsnili jakékoliv nepohodlí, zimu, hlad. Stáří jsme zavřeli do ústavů, aby nám nelezlo tolik na oči a smrt jsme svěřili do péče profesionálů. A ejhle, najednou přišlo probuzení do zlého snu. A co na to náš remcal? "Takhle to být nemělo..."
Povídal, že nejistota je zkrátka povaha života a dobře se nám bude dařit, když si zvykneme na jedinou naší jistotu, že nemáme nic jisté.
Bětky kámoška skončila v nemocnici, začala vidět dvojitě. Taky si stěžovala na bolest hlavy a dokonce i zvracela. Zmínila jsem se mezi řečí ségře. Jako vystudovaná sestra, která ve zdravotnictví nikdy nepracovala, vygeneruje hravě (bohužel i když o to naprosto nestojíte) všechny pravděpodobné varianty: 1) Má to z věčnýho čumění do mobilu, 2) Může to být meningitida a to není pr..l, 3) Postcovidový syndrom u dětí, taky blbý. 
Myslela jsem na ní, i když nevim, jak moc jí to pomohlo v uzdravování, protože já nějak moc nejsem na ty nejlepší varianty. Přiznávám se, každého hned pohřbívám... Vím, že to ode mně neni hezký a pracuju na tom. Pozorný čtenář si mé postižení hbitě spojí s náhlou a (takhle to být nemělo) smrtí mé matky na prahu dospělosti... No a odpoledne jsem se konečně dozvěděla diagnózu - zablokovaná páteř z koukání do mobilu. V nemocnici si jí nechali na pozorování, stihla o tom samozřejmě ještě do svého nerozlučného společníka hned natočit video. Tak dobrý. 
Mně už včera večer taky nakrklo, jak ty děti "zarůstaj do gauče a tuhne jim páteř u tabletu" a naplánovala jsem na dnešek výlet za každou cenu. Co jsou okresy otevřené, nemáme stání. Oblékli jsme všechno, co jsme doma našli a vyrazili směr Tábor. Ten pocit, když míjíš modrý cedule a víš, že tě nikdo nemůže kontrolovat!!! K nezaplacení. Koupili jsme si do auta u Ujgurů to nejlepší jídlo na světě. Kdo je neznáte, jsou menšinou žijící ponejvíce v Číně a je jich asi tolik co nás. A když si objednáte na internetech ledvinu Made in China, vysoce pravděpodobně bude (asi tušíte, jak je to s tou dobrovolností) od dobrovolných dárců z tohoto etnika.
Prošli jsme se kolem potoka, do děsného kopce k úžasnému klášteru a pak z kopce a do kopce do centra. Foukal neuvěřitelně studený vítr, mysleli jsme, že umrzneme. Ale přežili jsme a procházku si parádně užili. I s návštěvou vyhlášené cukrárny a venkovním mrazivým posezením na lavičce.
Cryovýlet do každé rodiny! Čtyři z pěti patologů vřele doporučují.
Kdo jste si při tankování do Audiny v Borovanech zapomněl víčko od nádrže, máte ho na stojanu s Dieslem. V první chvíli jsem si ho chtěla vzít na památku. Mám víčko z audiny, heč!
Ale udržela jsem se.
Covidu zmar!

Autor: Veronika Vojáčková | čtvrtek 15.4.2021 10:46 | karma článku: 14,22 | přečteno: 459x
  • Další články autora

Veronika Vojáčková

Deník Antivakserky 3 - Jak vyrobit vlnu

Máme tu další šílenou vlnu. Dosluhující ministr zdravotnictví Vojtěch povídal, že máme co dělat s pandemií neočkovaných. Vrchnost kroutí hlavami a narůstající počty nemocných připisuje nezodpovědnosti a neposlušnosti

19.11.2021 v 10:28 | Karma: 25,85 | Přečteno: 740x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 71 - Tančíme s Márou (přídavek)

Sedíme na trávě, ve stínu pod stromy. Kousek od nás leží mrtvý holub. Kuba do něj zkouší píchat klackem, ale Bětka ho po chvíli okřikuje, ať má taky trochu úcty k mrtvému tvorovi. "To je jako kdybys dloubal do dědy."

11.5.2021 v 11:29 | Karma: 16,28 | Přečteno: 349x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 70 - Strach je král!

Konečně se udělalo teplo, vyrazili jsme na krásný nedělní výlet do přírody. Kamkoliv se teď, když je všechno ostatní zavřené a zakázané, vrtnete, potkáte davy lidí. Ale myslím, že nikomu nevadí. Najednou jsme rádi spolu.

10.5.2021 v 11:28 | Karma: 18,75 | Přečteno: 378x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 69 - Kosočtverec

Sedm žen, tenké i tlusté, mladé i těsně před důchodem, mámy i nemámy, každá odjinud, každá jiná a přesto nás tolik spojuje. Nikdy jsem si nemyslela, že si budu rozumět s holkama. A navíc tolika najednou.

9.5.2021 v 11:28 | Karma: 14,68 | Přečteno: 415x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 68 - Nemít zdraví? Vadí!

Mám dvě pošty, na který se fakt bojim chodit. Třeboňskou a Budějovickou. Jsou tam totiž děsně protivný báby. Posledně mi jedna odmítla poslat balíček s knihama, protože do něj dokázala strčit prst. To jako vážně?

8.5.2021 v 13:40 | Karma: 14,76 | Přečteno: 464x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 392x
Rozhodla jsem se 1. března začít psát deník z lockdownu. Po vzoru čínské spisovatelky Fang Fang, která podávala report z desetimilionového Wu-chanu, který byl začátkem velkého průšvihu víc jak před rokem.

My, Češi, byli na jaře „best in covid“, od podzimu jsme tím velkým průšvihem pro změnu my. Konečně nejsme malí a bezvýznamní! Nemůžu podat objektivní, sociologickou sondu, protože jsme s rodinou prakticky už rok zavření doma. V chaloupce na jihu Čech, kam jsme se před 15 lety přestěhovali z Prahy.

Můžu jen napsat, jak tuto bezesporu významnou dějinnou etapu prožívám já.

Úžasnými ilustracemi můj deník provází naše 13 letá dcera Zůza.

Seznam rubrik