Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Deník z Če-chanu Den 49 - Doteky smrti

Bezčasí. Jako by vše mělo zůstat tak, jak to je, už navždy. Žádné zprávy o tom, že by došlo v brzké době k uvolnění některých opatření. Žádné plány, žádná naděje. Všichni čekáme, až to přejde, až to zmizí. Jenže ono to nemizí. 

I přesto, že počty nově nakažených klesají, lůžka v nemocnicích se uvolňují a epidemie je na ústupu. Většina obchodů je stále zavřená, restaurace jedou jen na výdejní okénka, služby, bazény, kina, vše zavřené, scházení více než dvou osob je zakázané. Jediné, co můžeme, je remcat a čekat. Nemáme na nic vliv, všechno se rozhoduje někde nad námi a my nemůžeme vůbec nic ovlivnit. Cenzura "alternativních" názorů pokročila od blokování jednotlivých videí na YouTubu k mazání celých kanálů. Přitvrzuje. Naše podnikání je na videích závislé, proto hledáme a nacházíme alternativní řešení, kdyby náhodou začaly vadit i řeči o vědomí, o mysli a meditacích. Člověk už neví...
 

Kamarádi se snaží už půl roku prodat milovaný mercedes, aby mohli poplatit dluhy na sociálním a zdravotním a měli z čeho žít. (Já vim, co vás napadne, dobře jim tak, boháčům...) Jiní kamarádi prodali pozemek, na kterém chtěli v budoucnu stavět. Mnozí už nesahají jen do rezerv, už musí jít hlouběji. Najednou tu máme skupinu lidí, kteří musí prodávat majetek, aby se uživili. A nejsou to jen ti neschopní a nešikovní. Naopak. Není to právě spravedlivé, ale i na to jsme si už zvykli. 
Potkali jsme babičku ze vsi, dlouho jsme se neviděly. Tak dlouho, že nepoznala naší Zůzu, jak vyrostla... Štrádovala si to vyzbrojena chodeckými hůlkami z kopce k lesu, měla výbornou náladu. Chlubila se, že už jsou s dědou naočkováni. Viru se nebojí, věří, že jestli ho má chytit, čapne ho i schovaná doma pod stolem. Mají se dobře, na televizi moc nekoukají, ona si luští křížovky a vaří a peče pro žravá vnoučata. Děda pořád někde něco kutí. Krásné stáří! Jedinou chmurou na jejím povídání byla smrt kamaráda z vedlejší vsi. Nedávno se udusil doma své ženě v náručí. Krátce předtím ho poslali z nemocnice domů, že mu nic není. Nic, jen covid.
Smrt byla něčím, co se nás netýkalo a najednou o ní slyšíme ze všech stran. Na virus zemřelo dodnes oficiálně 28426 lidí. Nechci říkat, že všechno zlé je pro něco dobré, ale něco na tom bude...
Petr byl opravdový workoholik, prací žil. Buď pracoval, nebo si o práci povídal, případně na ní alespoň myslel. Doma spíš jen přespával. Povídali jsme si o tom, jak covid proměnil jeho vidění světa. "Ležel jsem večer v posteli a nevěděl, jestli se dožiju rána. Najednou jsem si říkal, co si ty děti tady beze mě počnou?" Už nehodlá tolik pracovat. Pro svou rodinu koupil obytňák, vrhnul se do dostavby domu, kterou tisíc let odkládal a vypadá to, že skutečně začne žít jinak. Bude mít méně peněz, ale více volného času. Času na život. 

Nebo...
Pavel byl opravdový workoholik. Manželka ho prosila, aby alespoň jednou týdně byl jedno odpoledne s ní a s dětmi. Nešlo to. Tentokrát nezasáhl virus, ale zánět slinivky. Pavel doslova utekl hrobníkovi z lopaty. Měsíc byl v umělém spánku, nic si z onoho období nepamatuje. Usnul v nemocnici na JIP, probudil se o měsíc později v jiné nemocnici na ARO o 17 kilo lehčí. Lékaři si mysleli si, že nepřežije transport. Třikrát ho oživovali, protože mu přestalo bít srdce. Je doma, slabý a neduživý, musí pravidelně jíst. Dříve se nacpal jednou denně, v noci, když se vrátil z práce. Kvůli slinivce, která se neumí zregenerovat, musí jíst sedm malých porcí zdravého jídla denně. S rodinou je teď pořád, odmítá zakázky. Rozhodl se koupit si rybářský prut. On, který léta neznal nic jiného než svou práci...
Říkám si, že my lidi jsme fakt podivní tvoři, potřebujeme zažít pořádné zemětřesení, abychom se probudili a uvědomili si, co má v životě smysl. Abychom se přestali hnát buddha ví za čím. 
Byli u nás kamarádi Jarda s Honzou. Jsou nakladatelé, vydávají knihy. Trh s knihami taky umřel na C-19. Jára je úžasný, esoterický, moc fajn chlapík. Je ho všude plno. Když mu hraje Zůza na piáno, vždycky brečí dojetím. Rád vede květnaté řeči o bohu a o božství v nás. S Honzou tvoří nerozlučnou dvojku (ale jsou na holky, aby bylo jasno). Zná spoustu známých lidí, rád se s nimi seznamuje, navštěvuje je, tak jako nás, kamarádí s nimi a rád o nich vypráví. Jára natáčel rozhovor se zakladatelem knižní ceny Magnesia litera. Povídal, že u nás před pandémií vycházelo kolem 15000 knižních titulů ročně. Ohromné číslo. Drtivá většina titulů byla však velmi podřadné kvality, plná zbytečného násilí. Mnoho nakladatelů nepřežije, kopec knih zmizí.
Třeba nejen tady povede dotek pandemické smrti k pročištění a obrodě.
Kvantitu nahradíme kvalitou a budeme si krásně žít.
Covidu zmar!

Autor: Veronika Vojáčková | pondělí 19.4.2021 13:37 | karma článku: 13,19 | přečteno: 365x
  • Další články autora

Veronika Vojáčková

Deník Antivakserky 3 - Jak vyrobit vlnu

Máme tu další šílenou vlnu. Dosluhující ministr zdravotnictví Vojtěch povídal, že máme co dělat s pandemií neočkovaných. Vrchnost kroutí hlavami a narůstající počty nemocných připisuje nezodpovědnosti a neposlušnosti

19.11.2021 v 10:28 | Karma: 25,85 | Přečteno: 740x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 71 - Tančíme s Márou (přídavek)

Sedíme na trávě, ve stínu pod stromy. Kousek od nás leží mrtvý holub. Kuba do něj zkouší píchat klackem, ale Bětka ho po chvíli okřikuje, ať má taky trochu úcty k mrtvému tvorovi. "To je jako kdybys dloubal do dědy."

11.5.2021 v 11:29 | Karma: 16,28 | Přečteno: 349x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 70 - Strach je král!

Konečně se udělalo teplo, vyrazili jsme na krásný nedělní výlet do přírody. Kamkoliv se teď, když je všechno ostatní zavřené a zakázané, vrtnete, potkáte davy lidí. Ale myslím, že nikomu nevadí. Najednou jsme rádi spolu.

10.5.2021 v 11:28 | Karma: 18,75 | Přečteno: 378x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 69 - Kosočtverec

Sedm žen, tenké i tlusté, mladé i těsně před důchodem, mámy i nemámy, každá odjinud, každá jiná a přesto nás tolik spojuje. Nikdy jsem si nemyslela, že si budu rozumět s holkama. A navíc tolika najednou.

9.5.2021 v 11:28 | Karma: 14,68 | Přečteno: 415x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 68 - Nemít zdraví? Vadí!

Mám dvě pošty, na který se fakt bojim chodit. Třeboňskou a Budějovickou. Jsou tam totiž děsně protivný báby. Posledně mi jedna odmítla poslat balíček s knihama, protože do něj dokázala strčit prst. To jako vážně?

8.5.2021 v 13:40 | Karma: 14,76 | Přečteno: 464x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Promluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15

V atriu Poslanecké sněmovny proběhne tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

SOCDEM žene Paroubkovu suverenitu k soudu. Žádá její vyřazení z voleb

25. dubna 2024  10:13

Sociální demokracie (SOCDEM) tvrdí, že koalice ČSSD, kterou ministerstvo vnitra zaregistrovalo pro...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 392x
Rozhodla jsem se 1. března začít psát deník z lockdownu. Po vzoru čínské spisovatelky Fang Fang, která podávala report z desetimilionového Wu-chanu, který byl začátkem velkého průšvihu víc jak před rokem.

My, Češi, byli na jaře „best in covid“, od podzimu jsme tím velkým průšvihem pro změnu my. Konečně nejsme malí a bezvýznamní! Nemůžu podat objektivní, sociologickou sondu, protože jsme s rodinou prakticky už rok zavření doma. V chaloupce na jihu Čech, kam jsme se před 15 lety přestěhovali z Prahy.

Můžu jen napsat, jak tuto bezesporu významnou dějinnou etapu prožívám já.

Úžasnými ilustracemi můj deník provází naše 13 letá dcera Zůza.

Seznam rubrik