Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Deník z Če-chanu Den 61 - Co vyteče z nás?

Hřejeme se u ohně, chlapi hrají na kytary a zpívají. Nesnáším odrhovačky, ale těmhle třem to dohromady fakt hezky zní. Vítr vane pouští.. Kdy naposledy jsem slyšela živou hudbu? Kromě té, kterou si sama zahraju na kytaru? 

O vánocích. Trhy byly zrušené, ale na náměstí v Budějicích u stromečku hrála na housle holka o trochu starší než naše Zůza. A pak se tam objevil ještě Džubox. Muzikanti z Malého divadla, schovaní v upravené dodávce a venku milý veselý nastrojený pán. Vyvolával, že stačí navolit písničku z nabídky a hygienicky ukrytí hudebníci vám jí zahrají. Auťák se pohyboval v rytmu hudby a já utírala slzy dojetí. Taky jsem byla někdy v lednu na super tajné zkoušce kapely jedné známé. Nic víc. Jo a Zůza vlastně doma cvičí na piáno a Bětka na flétnu... Bych zapomněla.

Všimli jste si, že živé hraní člověka sytí tak nějak vnitřně, hluboce, docela jinak než když si pustí rádio? Ale teď kulturu nikdo nepotřebuje, umělci jsou opovrhováni a posíláni za kasu do Kauflandu. "Deset rohlíků a jeden chleba, pane Klus. Platit budu kartou..."
Ani školy nejsou potřeba, stačí nám přece obrazovky.

Banda dětí různého věku pobíhá kolem nás, prolézají neuvěřitelně romantickou zříceninu domu, přitloukají nastrojenou májku k vysokému pařezu, pečují o šnečí farmu, kopou do míče... Jsou šťastné, zpocené, zažívají, jsou... Povídáme si s maminkou Kubíkova kamaráda. Je třídní šesté třídy na malém městě. Druhou takhle milou, starostlivou a o všechny kolem sebe pečující osobu, asi neznám. Přesně takovou učitelku bych přála svým dětem, až budou na malotřídku moc velké.
Teď civí tři dny v týdnu šest hodin denně do černých obdélníků na obrazovce. Online výuku nemají povinnou, proto děti nechce nutit pouštět si kamery. V březnu už měla opravdovou depku z věčného přednášení do zdi, myslela, že takhle už to dál nedá. A šesťáci, jako by vycítili její nešťastné rozpoložení, snad se i domluvili a v jednu chvíli si všichni zapnuli kamery a oblíbené kantorce se ukázali. Byla tak dojatá, že myslela, že se rozbrečí. Ustála to.

Jiný den si žáci přečetli nesmyslné vyjádření jakéhosi chytrého pána, že letní prázdniny by se měly zkrátit o měsíc. Aby se dohnalo, co se díky zavřeným školám zanedbalo. Když začala online výuka, paní učitelka v první chvíli vůbec nechápala, co se děje, nedokázala si vysvětlit, co z obrazovky vlastně slyší. Hukot, podivné zvuky. Za chvíli jí došlo, že děti mluví jedno přes druhé - o prázdninách jezdíme na dovolenou, k babičce, nebudeme se už učit, to nejde! Zoufalství z dětí tolik zkoušených drastickým omezením jejich životů vytrysklo v jediném děsivém okamžiku.
Vysvětlila jim, že nic takového nehrozí a slíbila, že až to půjde, udělají skutečný, reálný výlet. Vyrazí do přírody, kamkoliv. Společně. Od té doby se v jejích hodinách řeší hlavně ta výprava. Děti jsou plné plánů, naděje, očekávání, že zažijí skutečné dobrodružství.

Přemýšlí o tom, že až se jednou školy otevřou, nebude ze začátku vůbec učit, bude jen s dětmi řešit pocity, pečovat o jejich psychický stav. Ale sama už nevěří, že tento školní rok ona vytoužená chvíle vůbec nastane. "Úplně se o nás přestalo mluvit. Nikdo už návrat starších dětí do škol vlastně neřeší..."
Pravda je, že ani velmi pozorný sledovač zpráv a pravidelný čtenář internetových médií neví, co je zakázané a co dovolené. Naprosto nikdo už se v opatřeních nevyzná. A naprosto nikdo už asi nevěří, že za 14 dní se otevřou všechny obchody, jak je nám slibováno. Indická mutace už prý dorazila do Prahy. A to ještě není všechno, máme tu navíc i dvojmutace nigerijsko-britskou a britsko-floridskou. Takže takhle to vidím já. Teď rozvolníme, trochu a opatrně, pak se zjistí, že jsme si to popíjením na čarodějnice zase pokazili a čísla půjdou nahoru. A tak se zase šrouby pěkně utáhnou. To všechno už tu bylo.
Nejlepší olej dávají olivy pod tlakem. Jsem zvědavá, co vyteče z nás... A našich dětí...
Covidu zmar!

Autor: Veronika Vojáčková | sobota 1.5.2021 10:15 | karma článku: 15,15 | přečteno: 390x
  • Další články autora

Veronika Vojáčková

Deník Antivakserky 3 - Jak vyrobit vlnu

Máme tu další šílenou vlnu. Dosluhující ministr zdravotnictví Vojtěch povídal, že máme co dělat s pandemií neočkovaných. Vrchnost kroutí hlavami a narůstající počty nemocných připisuje nezodpovědnosti a neposlušnosti

19.11.2021 v 10:28 | Karma: 25,85 | Přečteno: 740x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 71 - Tančíme s Márou (přídavek)

Sedíme na trávě, ve stínu pod stromy. Kousek od nás leží mrtvý holub. Kuba do něj zkouší píchat klackem, ale Bětka ho po chvíli okřikuje, ať má taky trochu úcty k mrtvému tvorovi. "To je jako kdybys dloubal do dědy."

11.5.2021 v 11:29 | Karma: 16,28 | Přečteno: 349x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 70 - Strach je král!

Konečně se udělalo teplo, vyrazili jsme na krásný nedělní výlet do přírody. Kamkoliv se teď, když je všechno ostatní zavřené a zakázané, vrtnete, potkáte davy lidí. Ale myslím, že nikomu nevadí. Najednou jsme rádi spolu.

10.5.2021 v 11:28 | Karma: 18,75 | Přečteno: 378x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 69 - Kosočtverec

Sedm žen, tenké i tlusté, mladé i těsně před důchodem, mámy i nemámy, každá odjinud, každá jiná a přesto nás tolik spojuje. Nikdy jsem si nemyslela, že si budu rozumět s holkama. A navíc tolika najednou.

9.5.2021 v 11:28 | Karma: 14,68 | Přečteno: 415x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 68 - Nemít zdraví? Vadí!

Mám dvě pošty, na který se fakt bojim chodit. Třeboňskou a Budějovickou. Jsou tam totiž děsně protivný báby. Posledně mi jedna odmítla poslat balíček s knihama, protože do něj dokázala strčit prst. To jako vážně?

8.5.2021 v 13:40 | Karma: 14,76 | Přečteno: 464x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Při požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk, na místo vyrazil i speciál Fénix

28. dubna 2024  9:28

Při ranním požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk. Sedm dalších lidí muselo být evakuováno,...

Irák schválil nový zákon proti homosexualitě, hrozí za ni až 15 let vězení

28. dubna 2024  8:40

Irácký parlament v sobotu schválil nový zákon zaměřený proti vztahům lidí stejného pohlaví. Nově...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 392x
Rozhodla jsem se 1. března začít psát deník z lockdownu. Po vzoru čínské spisovatelky Fang Fang, která podávala report z desetimilionového Wu-chanu, který byl začátkem velkého průšvihu víc jak před rokem.

My, Češi, byli na jaře „best in covid“, od podzimu jsme tím velkým průšvihem pro změnu my. Konečně nejsme malí a bezvýznamní! Nemůžu podat objektivní, sociologickou sondu, protože jsme s rodinou prakticky už rok zavření doma. V chaloupce na jihu Čech, kam jsme se před 15 lety přestěhovali z Prahy.

Můžu jen napsat, jak tuto bezesporu významnou dějinnou etapu prožívám já.

Úžasnými ilustracemi můj deník provází naše 13 letá dcera Zůza.

Seznam rubrik