Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Deník z Če-chanu Den 62 - To se ztratí

Mužík už delší dobu řeší naší slepičí partu. Kvočny pouštíme na louky za chalupou, aby si nahrabaly a nazobaly trávu. Jsou pak spokojenější a mají pěkně oranžové žloutky. Jenže - ty blbý pipky...

Samozřejmě vždycky vymyslí něco, co člověka zaručeně nakrkne. Zejména jedna průzkumnice neváhá dojít až na roh sousedovo chalupy, dát se vpravo a pak zase vpravo a štrádovat si to po jeho zahradě a hrabat mu tam. Míra se bojí, že se bude pan K. zlobit a tak se nedobrovolně baví tím, že mu průběžně chodí zavírat vrata a nechápe, proč si je nezavře sám, když ví, že mu tam pak ty krávy blbý polezou. 

Šla jsem náhodou kolem, když se ona ignorantka opět chystala vydat na zakázané území. Nejsem na zahánění zvěře zrovna expertka (přesněji - zvířat se bojim), ale majitel vedlejšího panství právě něco venku kutil a tak mi bylo blbé jí tam jen tak nechat. Čekala jsem, že bude soused nadávat. Ale on jen koukl na slípku, usmál se a povídá: „Nechte jí, mě tu vůbec nepřekáží.“ „Jo? Vždyť vám hrabe na zahrádce…“ vytvořila jsem mu šikovně otázkou prostor, aby si ulevil od dlouhodobé frustrace. Dorazil mě: „Aspoň vyhrabe červíky. Ona vždycky přijde za mnou na dvůr a kouká, jakoby něco chtěla dostat. Je fajn.“ Takže tak…
Víte už, že máme dva sousedy? Jednoho (teď nenápadně ukazuju tady nahoru), co se prostě nedokáže naštvat a je děsně hodnej a pak druhýho, kterej vás seřve ani nemrknete. Schválně mu zastavte na louce za barákem a uvidíte, jak vás požene! Zkuste hádat, kterej z nich je babišovec a kterej křesťan...
Jó vesmír a rovnováha atd.

Když je ten první máj, lásky čas, vydali jsme se vožužlat pod kvetoucí třešeň na tradiční pouť po římovské (neplést s Římem) křížové cestě. Krása nesmírná, pěkně jako správní čecháčci jsme si v půli cesty vybalili připravenou svačinu, dorazili se sušenkou a pokračovali vstříc dobrodružství. Tentokrát jsme pochodovali sami, jen s dětmi. A s potěšením musím konstatovat, že vyrodit si potomky je docela dobrý nápad. I když se to tak prvních deset, dvacet let nemusí vůbec zdát... Nakonec ovšem získáte hodně podobně naladěné přátele, kteří mají nápadně podobné názory těm vašim. Jedinou vadou je, že nakonec vyrostou a člověk si zase musí najít na kvalitní pokec někoho jinýho.
Výlet jsme se rozhodli završit triumfálním nalezením kešky. Po minulém zvíkovském debaklu jsme si potřebovali dokázat, že není chyba v nás, alébrž v systému... A co myslíte? Vousatý stařec s nohou přes cestu nám opět zůstal utajen. Kam na ty blbý indicie ti ukrývači chodí? A proč to nepopíšou pořádně? A vůbec, co na tom hledání "pokladů" ty lidi maj?
Cestou zpátky jsme se stavili ještě v kavárenském covidokénku. Pan kavárník nadšeně hovořil o dlouhých měsících, které byl okolnostmi donucen trávit s rodinou na Šumavě. Jak si to parádně užil, jak zjistil, že nepotřebuje ani tolik peněz. Celkově vynucenou covidpauzu hodnotil velmi kladně. "Tak buď je opravdu tak pozitivní, nebo už je chudák z toho respirátoru celej popletenej", říkali jsme si, když jsme pak pili kafčo na lavičce a jedli dortík elegantně z klína dřevěnou vidličkou. Ekologie dostala opět trochu na frak, protože po nás místo trochy ušmudlaného nádobí, které hodíte do myčky, zbyly: tři kelímky plastové, tři brčka plastová, jeden tácek papírový, ona vidlička, kus alobalu a dva kelímky papírové.
Ale co už! Stejně se svět řítí do záhuby, trocha bordelu navíc se tu ztratí. 
Covidu zmar!

Autor: Veronika Vojáčková | neděle 2.5.2021 8:28 | karma článku: 14,13 | přečteno: 299x
  • Další články autora

Veronika Vojáčková

Deník Antivakserky 3 - Jak vyrobit vlnu

Máme tu další šílenou vlnu. Dosluhující ministr zdravotnictví Vojtěch povídal, že máme co dělat s pandemií neočkovaných. Vrchnost kroutí hlavami a narůstající počty nemocných připisuje nezodpovědnosti a neposlušnosti

19.11.2021 v 10:28 | Karma: 25,85 | Přečteno: 740x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 71 - Tančíme s Márou (přídavek)

Sedíme na trávě, ve stínu pod stromy. Kousek od nás leží mrtvý holub. Kuba do něj zkouší píchat klackem, ale Bětka ho po chvíli okřikuje, ať má taky trochu úcty k mrtvému tvorovi. "To je jako kdybys dloubal do dědy."

11.5.2021 v 11:29 | Karma: 16,28 | Přečteno: 349x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 70 - Strach je král!

Konečně se udělalo teplo, vyrazili jsme na krásný nedělní výlet do přírody. Kamkoliv se teď, když je všechno ostatní zavřené a zakázané, vrtnete, potkáte davy lidí. Ale myslím, že nikomu nevadí. Najednou jsme rádi spolu.

10.5.2021 v 11:28 | Karma: 18,75 | Přečteno: 378x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 69 - Kosočtverec

Sedm žen, tenké i tlusté, mladé i těsně před důchodem, mámy i nemámy, každá odjinud, každá jiná a přesto nás tolik spojuje. Nikdy jsem si nemyslela, že si budu rozumět s holkama. A navíc tolika najednou.

9.5.2021 v 11:28 | Karma: 14,68 | Přečteno: 415x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 68 - Nemít zdraví? Vadí!

Mám dvě pošty, na který se fakt bojim chodit. Třeboňskou a Budějovickou. Jsou tam totiž děsně protivný báby. Posledně mi jedna odmítla poslat balíček s knihama, protože do něj dokázala strčit prst. To jako vážně?

8.5.2021 v 13:40 | Karma: 14,76 | Přečteno: 464x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58,  aktualizováno  14:25

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 392x
Rozhodla jsem se 1. března začít psát deník z lockdownu. Po vzoru čínské spisovatelky Fang Fang, která podávala report z desetimilionového Wu-chanu, který byl začátkem velkého průšvihu víc jak před rokem.

My, Češi, byli na jaře „best in covid“, od podzimu jsme tím velkým průšvihem pro změnu my. Konečně nejsme malí a bezvýznamní! Nemůžu podat objektivní, sociologickou sondu, protože jsme s rodinou prakticky už rok zavření doma. V chaloupce na jihu Čech, kam jsme se před 15 lety přestěhovali z Prahy.

Můžu jen napsat, jak tuto bezesporu významnou dějinnou etapu prožívám já.

Úžasnými ilustracemi můj deník provází naše 13 letá dcera Zůza.

Seznam rubrik