Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Deník z Če-chanu Den 63 - Ráj na zemi

Sedíte doma a chodí vám zprávy od známých. O úmrtí blízkých na embolii po vakcíně. A říkáte si, jestli se ten svět už úplně zbláznil… Kvůli ochraně před nemocí, která postihuje hlavně staré a nemocné mají následky mladí a zdraví. 

Jeden pán mi psal, že když někdo nepřežije vakcínu, nezvládl by ani covid. Já vlastně nemám slov, na něco takového ani nechci argumentovat. Copak jsme planeta plná Mengelů?

Koncem roku už přijdou na řadu i děti. Kdo má dobrého pamatováka, ví, že ze začátku se říkalo, že bude stačit proočkovat staré a nemocné a tím je ochránit. Najednou je vše jinak. Očkovat se musí všichni a ty, kdo odmítnou, budeme diskriminovat. Pod nátlakem vyhazovů z práce, zamezení dětem přístupu ke vzdělání a znemožnění normálních aktivit se nakonec podvolí skoro každý. Všichni věří, že jedině tak se svět vrátí do normálu. Naši potomci budou moci konečně sedět v lavicích bez testování a roušek. A mně to včera najednou při procházce krásnou jihočeskou přírodou došlo. Nevrátí. Hra na koroňák už tu bude napořád.

Udělalo se mi mdlo. Očkování nás bude chránit jen pár měsíců a pořád dokola se bude muset obnovovat. Všichni budou mít strach vysadit, aby se ona šílená, časem ještě více do obludných rozměrů nafouknutá, nemoc nevrátila. Přesně tak to je s dětskými nemocemi, které se očkují a přesto tu jsou. Třeba černý kašel, o kterém se říká, jak je strašný a který každý z nás za život už několikrát prodělal, aniž by věděl, jak se jeho chrchel jmenuje.
Covid s námi zůstane jednou provždy. Dokud se bude očkovat, bude planetou úspěšně cirkulovat. I v oficiálně uznávaných médiích se můžete dočíst, že lidé po vakcíně mohou virus šířit, mohou nemoc prodělat, že jediná výhoda, kterou budou mít je, že nebudou mít těžký průběh. Pokud tedy přežijí to očkování... ale to už jsme si ujasnili. Máš embolii? Jsi slabý kus a tady nemáš co dělat...
Mým mozkem, unaveným roční snahou v okolním dění najít nějakou logiku, náhle prolítla odvážná úvaha, vysvětlení, proč tu letos nemáme žádnou chřipku. Neočkovalo se, tak není.
Když byla před sto lety epidemie Španělky, trvala 2 roky a zemřelo na ní podle odhadů až 100 milionů lidí. Vakcína nebyla, protože o virech se tenkrát ještě nevědělo. Prohnala se a zmizela. S koroňákem to takhle nebude. Teď máme 3 miliony mrtvých, ale největší rozdíl bude, že tahle chřipka nezmizí. Nemůže, budeme si jí hýčkat dokud nedojdou prachy na vakcíny a různá opatření.
Kdybych byla ďábel, udělala bych to přesně takhle. Když celé pandemické dění pozorujete, musíte uznat, že je naprosto geniálně vymyšlené. Dotýká se totiž našich nejhlubších strachů. Nikdo nezůstal nedotčen.
A když člověka vystrašíte, snadno pak udělá, co se mu řekne. Ve vyděšení vypínáme myšlení, úsudek, rozum jde stranou. Když bojujeme o přežití, není čas na debaty. A tak vám najednou nepřijde divné, že vakcíny, které se běžně vyvíjejí mnoho let, vědci z několika zemí zázračně uklohnili všichni v jeden okamžik za rekordních pár měsíců, nepřijde vám divné, že kdokoliv říká cokoliv, co nezapadá do jednoho názorového proudu, je umlčován, mazán, označován za lháře a konspirátora. I když je to virolog, lékař z covidové jednotky nebo epidemiolog. Nepřijde vám divné, že mizí diskuze a debata.
Viděla jsem už různé věci. Video, na kterém zdravotní sestra, máma od dětí, pár dní po očkování jakoby podivně tančí a nemůže ani pořádně mluvit, jak je její tělo zmýtáno neznámou křečí. Jinou ženu, která po vakcíně v šílených bolestech ochrnula na část těla, další mámu s totálně rudýma nohama... Já opravdu obdivuju odvahu lidí, kteří si nové, doposud nevyzkoušené, typy vakcín aplikují a čekají, co to s nimi udělá. A obdivuju i autory očkování, že dokáží v klidu sedět ve svých laboratořích a říkat si: "Jasně, s tím jsme počítali, pár lidí bude mít nežádoucí účinky, to je normální." 
Ale abych nebyla jen negativní, říká se, že čemu člověk věří, to se zhmotní. A tady teď fakt hódně lidí věří, že až se všichni naočkují, bude tu ráj na zemi.
Se těšim.
Covidu zmar!
P. S. Už dam s tim očkovánim pokoj, ať mě nesmažou...

Autor: Veronika Vojáčková | pondělí 3.5.2021 13:09 | karma článku: 16,49 | přečteno: 468x
  • Další články autora

Veronika Vojáčková

Deník Antivakserky 3 - Jak vyrobit vlnu

Máme tu další šílenou vlnu. Dosluhující ministr zdravotnictví Vojtěch povídal, že máme co dělat s pandemií neočkovaných. Vrchnost kroutí hlavami a narůstající počty nemocných připisuje nezodpovědnosti a neposlušnosti

19.11.2021 v 10:28 | Karma: 25,85 | Přečteno: 740x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 71 - Tančíme s Márou (přídavek)

Sedíme na trávě, ve stínu pod stromy. Kousek od nás leží mrtvý holub. Kuba do něj zkouší píchat klackem, ale Bětka ho po chvíli okřikuje, ať má taky trochu úcty k mrtvému tvorovi. "To je jako kdybys dloubal do dědy."

11.5.2021 v 11:29 | Karma: 16,28 | Přečteno: 349x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 70 - Strach je král!

Konečně se udělalo teplo, vyrazili jsme na krásný nedělní výlet do přírody. Kamkoliv se teď, když je všechno ostatní zavřené a zakázané, vrtnete, potkáte davy lidí. Ale myslím, že nikomu nevadí. Najednou jsme rádi spolu.

10.5.2021 v 11:28 | Karma: 18,75 | Přečteno: 378x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 69 - Kosočtverec

Sedm žen, tenké i tlusté, mladé i těsně před důchodem, mámy i nemámy, každá odjinud, každá jiná a přesto nás tolik spojuje. Nikdy jsem si nemyslela, že si budu rozumět s holkama. A navíc tolika najednou.

9.5.2021 v 11:28 | Karma: 14,68 | Přečteno: 415x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 68 - Nemít zdraví? Vadí!

Mám dvě pošty, na který se fakt bojim chodit. Třeboňskou a Budějovickou. Jsou tam totiž děsně protivný báby. Posledně mi jedna odmítla poslat balíček s knihama, protože do něj dokázala strčit prst. To jako vážně?

8.5.2021 v 13:40 | Karma: 14,76 | Přečteno: 464x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 392x
Rozhodla jsem se 1. března začít psát deník z lockdownu. Po vzoru čínské spisovatelky Fang Fang, která podávala report z desetimilionového Wu-chanu, který byl začátkem velkého průšvihu víc jak před rokem.

My, Češi, byli na jaře „best in covid“, od podzimu jsme tím velkým průšvihem pro změnu my. Konečně nejsme malí a bezvýznamní! Nemůžu podat objektivní, sociologickou sondu, protože jsme s rodinou prakticky už rok zavření doma. V chaloupce na jihu Čech, kam jsme se před 15 lety přestěhovali z Prahy.

Můžu jen napsat, jak tuto bezesporu významnou dějinnou etapu prožívám já.

Úžasnými ilustracemi můj deník provází naše 13 letá dcera Zůza.

Seznam rubrik