Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Deník z Če-chanu Den 71 - Tančíme s Márou (přídavek)

Sedíme na trávě, ve stínu pod stromy. Kousek od nás leží mrtvý holub. Kuba do něj zkouší píchat klackem, ale Bětka ho po chvíli okřikuje, ať má taky trochu úcty k mrtvému tvorovi. "To je jako kdybys dloubal do dědy."

Nad námi, na větvích stromů, sedí další příslušníci stejného druhu, zatím živí. Podle směru a rychlosti větru hádáme, koho posejří jako prvního. Tipujeme Zůzu a smějeme se jí. Zlobí se. Popíjíme limču z vratného kelímku a kafčo. To mají ve stánku na ostrově fakt dobrý. V okamžiku, kdy se nebožtíkovi příbuzní přesouvají na větev nade mnou a mužíkem, piknik náhle spontánně končí. Naštěstí už máme vypito. 

Prošli jsme pár obchodů. Čekala jsem, že budou všude fronty, když po takové době konečně otevřeli. A ono nic. Lidí tak nějak normálně. Že by se báli, nebo se už konečně odnaučili chodit nakupovat a všechno shánějí online? Nevím, jsem už líná i na vytváření domněnek. 

Na zahrádkách restauračních a kavárenských okének sedí lidé. Večer se dočítám v novinách, že už příští pondělí vláda s největší pravděpodobností udělí souhlas k otevření zahrádek. Ovšem pouze pro osoby s negativním testem nebo potvrzením o prodělaném covidu, případně plným očkovancům. Říkám si, jak to ti vládci asi už myslí. Copak nevidí, že se život už tak nějak organicky zařídil sám? Připadá mi to vtipné. Zase budeme šmudlat nějaká vymyšlená lejstra, abychom mohli sedět před hospodou na židlích a měli k tomu i stoly!
Víte co, kdyby něco podobného bylo před rokem. Zhroutili bychom se, že nikam nemůžeme. A víte co? Letos je nám to jedno. Zvykli jsme si. Klidně se svalíme do trávy kousek od tlejícího ptáka a užijeme si stín stromu a parádní okamžiky svobody. Covid nás totiž doopravdy osvobodil. Zbavil závislostí. Nic a nikoho už nepotřebujeme. Žijeme jednoduchý život a spokojíme se s málem. Už nefňukáme. Když nám zakážou zahrádky, sníme si jídlo v autě nebo na schodu, jak jsme to viděli včera v Táboře. Žena s mužem si náramně užili svůj dortík a kafíčko, celí vděční za téměř čisté a úplně volné místo k sezení.
Šli jsme na veřejné toalety ulevit přetíženým močákům. Nevýhoda zavřených hospod je v tom, že nemáte jaksi kde... Hajzlbabka důchodkyně v elegantních šatech a upravená jak do dívadla. Musela nám, vesnickým holkám, vysvětlit, jak dostat z moderního udělátka toaleťák. Jelikož jsem praktická žena, šikovně jsem si poradila už před tím, utřela jsem se pohotově kapesníkem. 
Zbytek rodinky se mezitím připletl do vedlejšího obchodu se starožitnostmi. Mami, pojď se podívat na pejska, ten je roztomilej! Čekala jsem nějakýho prťavýho raťafáka do kabelky, naše děti z nich učůrávaj. Né, tohle byl velkej černej opelichanej čokl. Moje noční můra. Naštěstí ležel na rohožce a nevšímal si nás. Hm, krásnej. Vylezl pán. Pochválil Mírovi výběr staré knihy o písmu a pak udělal reklamu na staré desky: "Je to už dost probraný, vlastně jsou všechny už dost divný. Ty malý stojej 10 korun." 
Z muže se vyklubal bývalý příslušník "Závadové mládeže." Od šestnácti visel jeho hrdý vlasatý portrét na nástěnce místního oddělení. Prťavého policajta, který ho i s kamarádama pravidelně na různých místech Budějc ve jménu zákona obtěžoval a mlátil, znal jménem. Jeho vlasy byly na tehdejší dobu příliš dlouhé, jeho oblečení příliš podivné. Dělal si, co chtěl a to se ve spořádaném socialistickém zřízení neodpouštělo. Režim se jeho a jemu podobných strašně bál. Buzeroval je na každém kroku. "A to vás nemohli třeba ostříhat?", zeptala jsem se.  "Mohli, ale maximálně podle fotky z občanky, tak jsem si jí pořád měnil, až se tam to háro ani nevešlo." Nechápe pomýlence, co si stýskají po minulém režimu. Ani do hospody kvůli nim nechodí. Říká, že se ničeho nebojí. Dokud ještě dcera byla doma, snažil se vše mít v pořádku a vše dodržovat. Ale teď je svobodný. Může svůj majetek kdykoliv prodat a zmizet, kam bude chtít. 
Vyprávěl, jak šel se svou fenkou domů přes náměstí. Je pravověrný budějičák a bydlí i pracuje přímo v historickém centru. I zastavili ho policajti, že pes nemá vodítko. Byla sobota dopoledne, na náměstí nikde nikdo. Nechápal tu drzost a tolik mu zvláštní požadavek připomněl minulé časy, že se prostě odmítl legitimovat. Zjistili si ho podle jména a debatovali o pokutě. On však schůzovat nehodlal a šel dál. Oni, že ho čeká správní řízení, on Tak jo. Když odmítnete předložit občanku a říct jméno, odvezou vás na stanici, ale když ani tam neřeknete, kdo jste, nakonec vás prý musí pustit. Nemají jinou možnost. Povídali jsme si dlouho, děti už remcaly. Na závěr nám ještě předvedl, jak jeho hodná a přítulná psice reaguje na speciální heslo: Bolševik, bolševik...
Začala hlasitě štěkat. 
Přišel e-mail, že by Zůza mohla konečně na skauta. Schůzky mají venku, pobíhají a hrají (tedy pobíhávali a hrávali) různé hry. Ovšem podmínkou je test ze školy, nebo PCR nebo prohlášení o prodělaném covidu. Nechci nikoho urazit, ale do školy ta holka nechodí, vzdělává se doma. PCR test do Budějic kvůli skautské schůzce za 1500 Káčé 4x do měsíce opravdu jezdit dělat nehodlám (to jí radši koupim strašně drahý nový boty) a potvrzení o covidu nemáme, protože když jsme nemocný, vždycky se kurýrujeme sami doma. Nabídla jsem možnost, že si přímo na schůzce udělá slintací test, který je stejný jako ty školní. To by stálo 440,- měsíčně, ale tato varianta oficiálně není ve hře. Uvidíme, jak budeme posouzeni, ale spíš to tipuju tak, že setřeme. Tak nepůjde na skauta. Však se tolik nestane. 

Říkala jsem si, že bych zašla ke kamarádce ze vsi na masáže, zrelaxovat se, uklidnit. Složitě jsme domlouvaly volný termín, má plno do konce měsíce. Čerstvě otevřela. Nakonec jsme místečko našli. Ovšem pak mi napsala, že si mám vzít pohodlné oblečení, respirátor a potvrzení o negativním testu. Mno. Takhle si teda relaxaci nepředstavuju. Už víte, jak to mám s náhubkama a testováním a vůbec. Napsala jsem jí, že počkám, až přestane vyžadovat nesmysly. Zkusím se poohlédnout po masérce, která bude mít ke zlopatřením anarchičtější přístup. 

Shrnuto a podtrženo - máme tu skupinu lidí, která dodržuje nařízení, ať už ze strachu nebo z víry nebo z prosté poslušnosti. A pak je tu parta druhá. Je menší, to nepopírám. Ale té už prakticky není co vzít.

Protože se nebojí.
Covidu zmar!

Autor: Veronika Vojáčková | úterý 11.5.2021 11:29 | karma článku: 16,28 | přečteno: 349x
  • Další články autora

Veronika Vojáčková

Deník Antivakserky 3 - Jak vyrobit vlnu

Máme tu další šílenou vlnu. Dosluhující ministr zdravotnictví Vojtěch povídal, že máme co dělat s pandemií neočkovaných. Vrchnost kroutí hlavami a narůstající počty nemocných připisuje nezodpovědnosti a neposlušnosti

19.11.2021 v 10:28 | Karma: 25,85 | Přečteno: 740x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 70 - Strach je král!

Konečně se udělalo teplo, vyrazili jsme na krásný nedělní výlet do přírody. Kamkoliv se teď, když je všechno ostatní zavřené a zakázané, vrtnete, potkáte davy lidí. Ale myslím, že nikomu nevadí. Najednou jsme rádi spolu.

10.5.2021 v 11:28 | Karma: 18,75 | Přečteno: 378x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 69 - Kosočtverec

Sedm žen, tenké i tlusté, mladé i těsně před důchodem, mámy i nemámy, každá odjinud, každá jiná a přesto nás tolik spojuje. Nikdy jsem si nemyslela, že si budu rozumět s holkama. A navíc tolika najednou.

9.5.2021 v 11:28 | Karma: 14,68 | Přečteno: 415x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 68 - Nemít zdraví? Vadí!

Mám dvě pošty, na který se fakt bojim chodit. Třeboňskou a Budějovickou. Jsou tam totiž děsně protivný báby. Posledně mi jedna odmítla poslat balíček s knihama, protože do něj dokázala strčit prst. To jako vážně?

8.5.2021 v 13:40 | Karma: 14,76 | Přečteno: 464x | Diskuse| Společnost

Veronika Vojáčková

Deník z Če-chanu Den 67 - Mezi řádky

Čína hlásí za první čtvrtletí roku rekordní růst HDP o 18,2%. Dolarových miliardářů v zemi draka vloni přibylo hnedle 257, je jich už 878. Máme jim to přát, né závidět. Že jo. A tak jsme dali nejlidnatější zemi světa taky vydělat.

7.5.2021 v 12:12 | Karma: 15,80 | Přečteno: 348x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 392x
Rozhodla jsem se 1. března začít psát deník z lockdownu. Po vzoru čínské spisovatelky Fang Fang, která podávala report z desetimilionového Wu-chanu, který byl začátkem velkého průšvihu víc jak před rokem.

My, Češi, byli na jaře „best in covid“, od podzimu jsme tím velkým průšvihem pro změnu my. Konečně nejsme malí a bezvýznamní! Nemůžu podat objektivní, sociologickou sondu, protože jsme s rodinou prakticky už rok zavření doma. V chaloupce na jihu Čech, kam jsme se před 15 lety přestěhovali z Prahy.

Můžu jen napsat, jak tuto bezesporu významnou dějinnou etapu prožívám já.

Úžasnými ilustracemi můj deník provází naše 13 letá dcera Zůza.

Seznam rubrik